Netes beutazás-engedélyezési rendszer az Egyesült Állmaokba – a vízum nélkül uatzóknak

Az Egyesült Államok hétfőn Brüsszelben bemutatta elektronikus utazásengedélyezési rendszerét (ESTA), amelyet januártól kötelezően használnia kell a vízummentességet élvező országokból beutazóknak. A rendszer próbaüzemét pénteken kezdik meg.

A vízum nélkül az Egyesült Államokba utazóknak lehetőleg az indulás előtt 72 órával ki kell majd tölteniük az interneten található kérdőívet, amely alapján a rendszer pár percen belül megadja az engedélyt, vagy elutasítja a kérelmet. A kérdőíven többek között az egészségügyi állapotra vonatkozó kérdésekre kell válaszolni, illetve, hogy keveredett-e a beutazni vágyó ember bűncselekménybe, kémkedett-e, és részt vett-e terrorcselekményben, vagy népirtásban.

Ezeket a kérdéseket eddig is meg kellett válaszolniuk a vízum nélkül az Egyesült Államokba utazóknak, igaz csak a már Amerika felé tartó repülőgépen, vagy hajón egy formanyomtatványt kellett kitölteniük. Az internetes kérdőívet augusztus elsejétől lehet használni, de csak 2009 január 12-től lesz mindenkinek kötelező annak kitöltése. Az interneten kapott engedély, amely nélkül nem lehet majd felszállni egyetlen Egyesült Államokba tartó gépre vagy hajóra sem, két évig lesz érvényes, illetve, ha az útlevél előbb lejár, akkor az adott dátumig.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége idén többször is kijelentette, hogy Magyarország jó úton halad az amerikai vízummentesség felé. A legfontosabb kritérium, hogy a visszautasított vízumkérelmek száma nem haladhatja meg a 10 százalékot. Tavaly ez a szám 10,3 volt. Thomas Ramsey főkonzul június elején úgy nyilatkozott, hogy szerinte Magyarország az idén szeptemberben záródó pénzügyi évben eleget tesz a követelményeknek.

Jelenleg 27 ország állampolgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Az Európai Unióból 15 ország része a programnak. A régi tagállamok közül egyedül a görögöknek kell vízum Amerikába, az újak közül pedig egyedül a szlovének mehetnek a tengeren túlra beutazási engedély nélkül.