Népzenei táncháztól a transzjazzig

Buli van!
Buli van!
Debrecen – Néhány izgalmas koncert a következő napokban.

2018. március 9., péntek

  • 19 óra: Havay Viktória és a Horsa Banda népzenei koncert és táncház – Nagyerdei Víztorony

Népzenegyűjtők korábbi felvételei illetve a zenekar tagjai által készített saját hangfelvételekről próbálják leghitelesebben megtanulni az erdélyi Mezőség, Kalotaszeg és Gyimes népzenéjét.

A zenekar idősebb tagjai még együtt muzsikálhattak a leghíresebb erdélyi parasztzenészekkel. Ezeket a tapasztalatokat adják át a zenekar tehetséges, fiatal muzsikusainak.

kozkep4
A banda tehát még működésében is a falusi parasztzenekarokra hasonlít, amelyben általában az apa tanította fiait muzsikálni. Így tisztult le több évszázadon keresztül ez a csodálatos zene és öltött olyan tökéletes formát, amely értelmetlenné teszi, hogy a mai kor rohanó embere ­változtasson rajta. A zenekar műsorában táncházak, koncertek és „hangszersimogató” néven gyerekfoglalkozások találhatók.

2018. március 13., kedd

  • 20 óra Barabás Lőrinc Quartet – Other Than Unusual Turné – Nagyerdei Víztorony

A Barabás Lőrinc Quartet 2016 őszén jelentette meg első lemezét Beardance címmel.

A második, „Other Than Un­usual” album budapesti bemutatóját egy Erdély-turné előzi meg. A Barabás Lőrinc Quartet a debreceni Víztorony után Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban koncertezik, hogy március 21-én Takuya Kuroda japán trombitaművésszel kiegészülve állhasson a Művészetek Palotája színpadára.

kozkep1Fotó: Perness Norbert

„Talán most a népzenei vonal háttérbe került, de megmaradt az a fajta monoton transzjazz vonal, ami a Beardance-t jellemezte. Alapvetően elég sok zenei stílust ötvöz az anyag: kicsit programzenés, film- és színházi zenés hangulatot is hordoznak a szerzemények, amelyet egyebek mellett az is megerősít, hogy Nagy Zsolt vibrafonon és üstdobokon is játszik, de vannak benne rockosabb elemek is” – közölte Barabás Lőrinc a lemezről.

2018. március 14., szerda

  • 20 óra: A Dal 2018 elődöntőjében történő szereplést követően újra turnén Odett – Nagy­erdei Víztorony. Vendég: Éva Presszó

Odett üdítő jelenség a hazai pop-palettán. Megnyerő személyiség, szabad szellem, egyedi hangú és karakterű énekesnő, profi előadói képességekkel megáldva. Arra született, hogy diktálja a divatot, kiváló szerzőkkel, zenészekkel közreműködve építi szólókarrierjét.

kozkep2Fotó: Molnár Péter

Legutóbb A Dal című műsorban láthatta és hallhatta a közönség, ahol Aranyhal című szerzeményével indult a rangos megmérettetésen, mely a mezőnyben a legjobb dalszövegnek járó díjat tudhatta magáénak.