Néptánctábor Élesden

Néptánctábor Élesden
Bihar megye – Margitta után augusztus 13–18. között Élesden rendezték meg a szegedi oktatók szakmai felügyelete alatt működő Bihar megyei néptánccsoportok idei 2. romániai táborát több mint 80 fiatal részvételével.

A Magyarcsanádról, Szegedről, Élesdről, Révről, Margittáról, Mezőtelegdről, Micskéről és Magyarremetéről érkezett táncosok Nagy Albert és Tőtös Hortenzia magyarországi oktatók vezetésével a gyímesi táncrenddel ismerkedhettek meg. A péntek délutáni táborzárón a szülők, nagyszülők mellett részt vett Tódor Albert, Bihar megye alprefektusa, Létai Zoltán élesdi alpolgármester, Lugosi Mihály helyi lelkipásztor és Dánielisz Endre nagyszalontai ny. tanár is.

Gyarapítani a tálentumokat

Nagy Albert köszöntő szavai után a jelenlévők Szoboszlai Gáspár Boglárka előadását hallgatták meg, aki a táborban hegedülni tanult, majd az élesdi Castrum Egyesület nevében Magyari Ferenc elnök üdvözölte a jelenlévőket és mondott köszönetet mindazoknak akik támogatták a rendezvényt. – Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát az élesdi táborban és tapasztalattal, tudással felruházva tér haza városunkból – mondta hozzászólásában Létai Zoltán alpolgármester, majd köszönetet mondott a Bihar Megyei Tanácsnak és az RMDSZ-nek a támogatásért. Lugosi Mihály református lelkipásztor a táborzárás alkalmából Pál apostol rómabeliekhez írt levelének 8. fejezete 27–31. versei alapján tartott áhítatot. – Azt hiszem, hogy ez a néhány nap, amit ebben a közösségben eltöltöttetek nem csak egymáshoz vitt közelebb benneteket, hanem közelebb kerültetek ahhoz is, akinek a kegyelméből részesévé lehettetek ennek a teremtett világnak. Remélem, hogy azokat a szép tálentumokat, amikkel az Isten megajándékozott benneteket tovább gyarapítjátok és átadjátok majd a következő nemzedéknek is, mondta Lugosi Mihály.

Értékek továbbvivői

Tódor Albert alprefektus Széchenyi szavait idézve szólt a jelenlévőkhöz. Magyarnak lenni nehéz dolog, de nem lehetetlen, ezért egy nemzet csak akkor lehet életképes és jövőt tervező, ha ismeri a történelmét és mindazon értékeket, amelyeket az előtte élő nemzedékek megalkottak. – Hiszem, hogy ezek a fiatalok lélekben, magyarságtudatban megerősödve, és a táncot mint igazi értéket elfogadva mennek haza az élesdi táborból. Remélem, hogy ezen értékek továbbvivői lesztek majd, mert csak úgy maradhatunk meg továbbra is igazi magyarként, ha egymáson segítünk és összefogunk – mondta zárószavaiban Tódor Albert. – Már sok romániai táborban voltam, de ilyen kulturált, magas színvonalú ellátásban kevés helyen volt részünk, állapította meg Nagy Albert, hozzűtéve: remélem, hogy jövőre még többen jönnek majd el a táborba, hiszen autentikus néptánctanulás mellett barátságok is kialakulnak a táncosok között. Ezt követően a fiatalok ízelítőt adtak mindabból, amit egy hét alatt sikerült elsajátítaniuk, majd a szervezők emléklappal és ajándékcsomaggal jutalmazták az oktatókat és a legtehetségesebb táncosokat.

Hasas János