Népszerű az ablakcsere-program – Az első pályázatokat május végén bírálják el – RTL Klub Híradó

Kevesebb pályázat érkezett, mint tavaly, de még mindig népszerű az ablakcsere program. Egy hete lehet pályázni téglaépítésű házak tulajdonosainak a felújítások támogatására. Bár az állami támogatás maximuma idén csökkent, egy hét alatt már így is több mint 2700 kérelem érkezett – számolt be az RTL Klub Híradója.

Szinte az összes irodában, sőt, még a folyosón is pályázatok tornyosulnak. Minden borítékban egy-egy lakástulajdonos kérvénye áll. A többség ablakokat, ajtókat cserélne ki, vagy a szigetelést újítaná fel. Sokan a fűtést korszerűsítenék, és egyre többen valamilyen megújuló energiaforrást, például napkollektort, vagy hőszivattyút építenének be otthonukba.

Eddig 2700-an nyújtottak be kérvényt, a feldolgozás most kezdődött. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az űrlapok kitöltésénél egyre kevesebb a hiba, a pályázathoz szükséges szakanyagokat viszont sokan elfelejtették csatolni.

Több esetben nem tartalmazzák azokat az adatokat, amelyekkel bizonyítható lenne, hogy ezeknek az anyagoknak a beépítésével energia megtakarítás érhető el, ami ennek a pályázatnak a fő célja – mondta az RTL Klub Híradójának Prieszolné Csomsztek Mária, az Energiaközpont programigazgatója.

Az ilyen hibát nem lehet kijavítani, pótlásra csak kisebb tévedéseknél van lehetőség. Az Energiaközpont számításai szerint hét-nyolc ezer pályázónak tudnak pénzt adni, a költségek 15 százalékát, legfeljebb 265 ezer forintot. A maradékra kedvezményes hitelt lehet felvenni.

Az Energiaközpont számításai szerint az első pályázatokat május végén bírálják el, ezután jöhet a szerződéskötés, majd a munka elvégzése után az összeg kifizetése.