Népszerű a START-kártya

A munkaügyi minisztérium szóvivője szerint eddig több mint kétezren igényeltek START-kártyát az adóhivataltól. A pályakezdők elhelyezkedését segítő okmányt október elsejétől vezette be a kormány.

Már az első hét után 1500 igénylést adtak be az APEH-oz, múlt hét szerdán pedig 2058 volt ez a szám, újabb adat azóta nincs az igénylésekről – mondta Schranz Edit. A program első három hónapjáról a tervek szerint január elején ad részletes tájákoztatást a munkaügyi minisztérium és az adóhivatal. A START-kártyát 25 év alattiak kérhetik, a diplomásoknál 30 év a korhatár.

Azok a munkaadók akik Start-kártyával rendelkező fiatalt foglalkoztatnak a 29%-os TB-járulék, a 3%-os munkaadói járulék és a tételes egészségügyi hozzájárulás helyett az első évben csak 15 százalékot fizetnek, a második évben pedig 25-öt. A kedvezmények azonban nem érvényesíthetők korlátlanul. Diplomásoknál a minimálbér kétszereséig, alacsonyabb végzettségűeknél pedig legfeljebb 1,5-szereséig jár. Azután a pályakezdő után, aki ennél többet keres, az összeghatár felett teljes járulékot kell fizetni. A kártyát a fiatalok ingyen kaphatják.