Népszerű a biciklis színház – bevállalós budapestiek a PLACCC Fesztiválon

Elsősorban a magyarokat mozgatja meg az a kerékpáros produkció, amelyet az angol Blast Theory hozott el a budapesti PLACCC Fesztiválra. A társulat színháznak nevezi a projektet, holott nézők helyett játékosok vesznek részt benne, akik fedélzeti számítógépekkel felszerelt bringákon róják az utcákat a megadott instrukciók alapján. A személyes élményeken alapuló “Biciklis történetek” című produkció kedd estig tart a fővárosban.

A “Biciklis történetek” alkotói az interaktív médiát hívják segítségül a PLACCC Fesztiválon, amely a Budapesti Őszi Fesztivál társrendezvénye. A közönség, vagyis a játékosok fedélzeti számítógéppel és mobiltelefonnal felszerelt bicikliket kapnak. Fülhallgatókon keresztül angolul vagy magyarul beszélgetnek a társulattal, akik kérdéseket tesznek fel nekik. Például megkérdezik, hogy hol van az a hely, ahol a játékos utoljára sétált kézenfogva valakivel, vagy hol van a környéken olyan épület, park, ami az illető édesapjának is tetszene. A válaszok alapján a résztvevőknek fel kell keresniük a kiszemelt helyet. Miközben a játékosok kerékpárral róják a budapesti utcákat, olyan helyekre is rácsodálkozhatnak, ahol talán naponta megfordulnak, de sosem figyelték meg jobban. A beszélgetéseket, emlékfoszlányokat, benyomásokat közben a fedélzeti számítógéppel rögzíteni is tudják, valamint belehallgathatnak a korábbi résztvevők önvallomásaiba.

A formabontó színházi produkciót kedd estig lehet kipróbálni Budapesten. Az elmúlt négy nap tapasztalatai szerint a “virtuális gyóntatás” szinte azonnal népszerű lett a magyarok körében. Sokkal több a hazai érdeklődő, de a PLACCC Fesztivál szervezői az itt élő vagy vendégeskedő külföldiekre is számítottak. A magyarok visszajelzései rendkívül pozitívak, nagyon jól veszik ezt a hagyományosnak semmiképpen sem nevezhető színházi produkciót, amelyben keveredik a valós és a virtuális tér, a legújabb technológia, ráadásul ők maguk irányítják az eseményeket – mondta a Független Hírügynökségnek Erdődi Katalin, a PLACCC Fesztivál főszervezője.

A Biciklis történetek (Rider Spoke) című projektet utoljára október 14-én, kedden lehet kipróbálni Budapesten. A bringások az Erzsébet téri Gödör Klubból indulhatnak 5 fős csoportokban 18 és 22 óra között negyedóránként. Saját kerékpárral is lehet menni, de a helyszínen bérelni is lehet. A jegyek 1500 forintba kerülnek (biciklibérlés esetén is).

Jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Budapesti Őszi Fesztivál közönségszolgálatán: V., Szervita tér 5. félemelet / 36-os kapukód, (06-1) 486-33-11, jegy@fesztivalvaros.hu

A részvétel szabályai és további információk: www.placcc.hu