Népszavazási beadványözön – Népszabadság

Százharminc kifogás érkezett nyáron az Alkotmánybírósághoz a népszavazási kezdeményezések kapcsán. Ezekről az indítványokról az AB-nek soron kívül kell döntenie, így a testület belátható ideig mással sem tud foglalkozni, csak ezekkel – írja a lap.

A népszavazási kezdeményezések egy részét többen is megtámadták. A tandíj visszavonását célzó kezdeményezést például tizenöten kifogásolják. A Fidesz és a KDNP másik öt kezdeményezését is sokan támadják. A vizitdíjról és a kórházi napidíjról, a kórház-privatizáció, illetve a patikán kívüli gyógyszerárusítás tilalmáról, valamint a családi gazdálkodók termőföldre vonatkozó elővásárlási jogáról szóló kérdések ellen több mint negyvenen kezdeményeztek jogorvoslatot. A másik oldal sem tétlenkedik: Kálmán László nyelvész kérdései ellen is negyven kifogás érkezett – írja a lap.

Az alkotmánybírák eddig népszavazási ügyekben többnyire hatvan napon belül döntöttek. Ezt most valószínűleg nem tudják majd tartani, októbernél előbb várhatóan nem születnek határozatok. Ha az Ab a választási bizottságéval egyező tartalmú döntéseket hoz, megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Ellenkező esetben ismét az OVB-hez kerül a labda.