Népszavazás Válon

Szavazhatnak a váliak arról, hogy épüljön-e új lakóövezet a faluhoz. A faluvédõk több éve tiltakoznak a fejlesztés ellen, õk kezdeményezték a népszavazást is. Az önkormányzat szerint azonban a népességnövekedés fejlõdést hozhat a falunak, ezért több éve nem írták ki a szavazást. Végül bíróság kötelezte az aláírásgyûjtõ ívek hitelesítésre a jegyzõt. A népszavazás vasárnap lesz.

Energiatakarékos lakóövezet létesülne 200 lakóházzal, a falu mellett lévõ 30 hektáros, magánkézben lévõ területen. A faluvédõ egyesület szerint elüt a településtõl a lakóövezet képe, ezért 2007-ben aláírásgyûjtést kezdeményeztek a népszavazáshoz. Az önkormányzat azonban úgy gondolja, hogy ha 700 emberrel nõne a lakosság, az fejlõdést hozna: a kereskedõk, szolgáltatók, intézmények megerõsödhetnének.

Kétszer is össze kellett a szükséges aláírásokat gyûjteniük, de végül októberben jogerõsen bíróság kötelezte a jegyzõt az ívek hitelesítésére. A népszavazás ügydöntõ, ahogy ezt a választási törvény elõírja- mondta a Független Hírügynökségnek Ádám Zsuzsanna, a Váli Faluszépítõ és Védõ Egyesület elnöke.

A népszavazás csak véleménynyilvánító. Akkor lenne kötelezõ érvényû a testületre, ha kötelezõen kellett volna kiírni. Az önkormányzati törvény szerint településfejlesztési ügyben kizárólag a testület dönt, és ilyen ügyben csak kiírható a népszavazás. Ha érvényes lesz, ennek ellenére a lakosság akaratán elgondolkodik majd a képviselõ-testület- tudtuk meg Tóth Ferencné polgármestertõl.

A szavazás akkor lesz érvényes, ha legalább 950-en érvényes szavazatot adnak le, eredményesnek akkor számít, ha 51 százalék egyetért valamilyen módon.