Népszavazás: a civileknek is gyűjt az MSZP

Miskolc – A Családbarát Miskolcért program támogatása mellett az Új Magyar Köztársaság népszavazási kezdeményezéseiről szóló aláírásgyűjtő íveket is aláírhatják a miskolciak az MSZP városi és megyei irodáján, illetve a párt által szervezett aláírásgyűjtő akciókon. Mindezt dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető jelentette be csütörtökön.

Dr. Simon Gábor elmondta: bár az elmúlt öt évben a Fidesz mindent megtett annak érdekében, hogy a rendszerváltás legnagyobb vívmányát, a népszavazás intézményét ellehetetlenítse, felszámolni végső soron nem tudta. Az viszont igaz, hogy intézkedéseivel (szigorú, értelmetlen,
illetve többértelmű alaptörvényi és egyéb törvényi rendelkezésekkel, a választási bizottság Fidesz-katonákkal való feltöltésével) jelentősen megnehezítette egy-egy referendum kiírását, sőt, azt is, hogy egy esetlegesen kiírt népszavazás érvényes és eredményes is lehessen. Az
előbbire a legjobb példa az, amit a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően eljáró Nemzeti Választási Bizottság művel az MSZP vasárnapi boltbezárással kapcsolatos kezdeményezésével: mindenfajta jogi csűréssel, csavarással, a Fidesz által megalkotott, zavaros törvényi szöveg össze-vissza alkalmazásával mind a mai napig akadályozzák, hogy ebben az ügyben megkezdhesse a párt a népszavazási kezdeményezés támogatásához szükséges aláírásgyűjtést.

Szerencsére nem minden esetben tudják szabotálni azt, hogy egy-egy témában megkezdődhessen az aláírásgyűjtés a népszavazás kiírására. A civileket tömörítő Új Magyar Köztársaságnak például – igaz, több mint húszból – négy ügyben is sikerült aláírásgyűjtő-íveket hitelesíttetnie. Ezek az ügyek – mint arról dr. Varga László beszélt – olyan ügyek, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt években az MSZP is többször követelte a jogszabályok megváltoztatását. Az egyik a 18 éves koráig tartó tankötelezettség visszaállítása, a másik, hogy az országgyűlési képviselők se kaphassanak egyidejűleg nyugdíjat és tiszteletdíjat, a harmadik, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek számára minden nap biztosítson ingyenes étkezést az állam, a negyedik pedig, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kamarai hozzájárulást fizetni.

Az MSZP – függetlenül attól, hogy a fenti kérdésekben a civilek indítványára hitelesítette az NVB az aláírásgyűjtő íveket – fontosnak érzi, hogy ezekben az ügyekben sikeres legyen a népszavazási kezdeményezés, összegyűljön a kíráshoz szükséges, kérdésenként minimum 200 ezer aláírás.
Éppen ezért az egész országban, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Miskolcon is gyűjtik az MSZP aktivistái az aláírásokat. Miskolcon a Családbarát Miskolcért program támogatására indított aláírásgyűjtési akciókon, illetve az MSZP megyei és városi irodáján (Corvin u. 9.) várják a népszavazási kezdeményezéseket aláírni szándékozókat.

– az MSZP miskolci szervezete –
hirdetés


hirdet�s