Népmese Pontot avattak Miskolcon

Akt.:
Népmese Pontot avattak Miskolcon
© Fotó: Kozma István
Miskolc – Egészen egyedi épületben várják Miskolc és a megye iskolásait, családjait.

79,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Miskolcon a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház egy új közösségi családi színtér, a „Gömörország Kapuja” elnevezésű NépmesePont létrehozására és működtetésére.

A belváros közelében, egy nagyméretű polgári otthonban, komoly átalakítások után, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező NépmesePont jött létre.

Az épületben 110 négyzetméteren, 4 „Mesetérben” 72 különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő három évben.

Tájegységek mesekincsei

A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, az egész életen át tartó tanulás és a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a népi tradíciók révén a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés céljából 13 oktatási intézménnyel kötött megállapodást a VOKE VMMH, összesen több mint 2000 tanuló bevonásával.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal, az ifjúság XXI. századi elvárásainak, igényeinek megfelelve várja a megyeszékhelyről és a környező településekről érkező látogatókat, az ifjúság mellett a családokat is.

A miskolci NépmesePontban lehetőség nyílik a Kárpát-medencei magyarság három nagy tájegységének (Felföld, Alföld, Partium) mesekincsének bemutatására, melyek megegyeznek abban, hogy egyaránt kedveltek benne Mátyás király meséi. A projekt megvalósítása három év alatt, összességében, ezernél is több programot jelent majd.

Egész napos programokkal

Az épületet szeptember 8-án, adták át Miskolcon a Soltész Nagy Kálmán utca 1. fsz. 4 alatt, a megnyitón köszöntőt mondott dr. Sölch Gellért helyettes államtitkár, Gőz Brigitta, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház intézményvezetője, a NépmesePont szakmai vezetője és Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje. A megnyitón közreműködött Zámborszky Eszter mesemondó.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

A nap további részében a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban meseszínház, kézműves foglalkozások, interaktív társasjáték, mesemondók, zenés előadás és számos meglepetés várta a közönséget. Fellépett Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, a Kávészünet együttes és a Kalamajka bábszínház. A rendezvény fővédnöke dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára volt.

A NépmesePontot a három éves pályázati időszakon túl is működtetni fogják. A cél, hogy a hely a családi élet egyik fontos pontja legyen, autentikus környezetben és programokkal.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

ÉM