NEP 2007 – eddig 1500 pályázat érkezett be az Energia Központhoz

Eddig 1500-an jelentkeztek a Nemzeti Energiatakarékossági Pályázat (NEP 2007) idei kiírására – mondta el a Független Hírügynökségnek az Energia Központ Kht. programigazgatója csütörtökön. Az energia-megtakarítást és a megújuló energiahordozók felhasználását támogató programra kedd óta lehet pályázni.

A jelentkezők a beruházás költségeinek maximum 15 százalékát kaphatják meg vissza nem térintendő támogatásként, ami legfeljebb 265 ezer forint lehet. Körülbelül 50-en még az április 10-i határidő előtt küldték be a pályázatukat, őket az előírásoknak megfelelően kizárták – mondta Prieszolné Csomsztek Mária. A jelentkezők a beadást követően körülbelül 1 hónap múlva kapnak értesítést arról, hogy formailag és tartalmilag megfelelt-e a pályázatuk. Az érdemi döntésre még további heteket kell várniuk.

Az Energia Központ Kht. munkatársai először a beérkezett pályázatok legfontosabb tartalmi-formai elemeit ellenőrzik, a műszaki értékelés ezután következik – mondta a programigazgató. Ha mindent rendben találtak, akkor továbbküldik az igénylést a tárcaközi bizottságnak, amely a támogatások odaítéléséről dönt. A kht-nak a Magyar Államkincstáron keresztül még azt is ellenőriznie kell, van-e a pályázónak köztartozása, mert ez kizáró oknak számít – közölte Prieszolné Csomsztek Mária.

Az igénylők az interneten, az energiaközpont honlapján (www.energiakozpont.hu) követhetik nyomon, hogy áll a pályázatuk. Adószámukat kell megadni, ezután jelenik meg az aktuális információ.

A vissza nem térintendő támogatást – és emellett a kedvezményes hitelt – kétféle beruházásra lehet igényelni. Egyrészt energiatakarékossági célokra, például ajtók, ablakok cseréjére, külső hőszigetelésre, illetve energetikai berendezésekre. A másrészt megújuló energiaforrások használatára lehet pályázni, például napkollektor, napelem vagy hőszivattyú beszerzésére.

Az energiatakarékossági részre kizárólag hagyományos, tehát nem panel építésű lakóépületekkel lehet pályázni. A megújuló energia-programnál ilyen kikötés nincs, panelházak lakói is jelentkezhetnek, de csak lakóépületekről lehet szó, nyaralók napkollektorral való felszerelésére nem lehet támogatást kérni.