Neotonos életérzés Csepregi Évával

Akt.:
Csepregi Éva
Csepregi Éva - © Fotó: Szabó Gábor - Origo
Miskolc, Budapest – Vannak ikonikus énekesek, akiket valamiért soha nem kell bemutatni. A legkisebbek is belenőnek a zenéjükbe, így számukra sem lesz ismeretlen az az életérzés, amit a dalokon keresztül közvetít, átad a zenész. Ilyen ikonikus alakja a hazai popzenének Csepregi Éva is, akit a Neoton Família által és szólóénekesként is jól ismer a közönség. Interjú: Csepregi Évával, a Neoton Família énekesével.

A segítés, jótékonykodás nem áll távol Öntől.

Csepregi Éva: Valóban, többször voltam már a Lady Lionsok által szervezett jótékonysági esteken, nagyra tartom azt a munkát, amit ők végeznek. Óriási dolog és dicséretes, hogy hölgyek összefognak és segítik a rászorulókat. De nekem is van már több mint 21 éve egy alapítványom, a Fényszóró Kulturális Alapítvány, amely sérült embereknek segít. Kulturális rendezvényeket szervezünk, amik az épeknek és sérülteknek egyaránt pluszt, élményt adhatnak. Május 5-én is lesz egy ilyen programunk, egy kétórás kulturális seregszemle, ahol zene, tánc várja az alapítványunk által támogatott fiatalokat.

Házibuli ma sem létezik a Neoton Família dalai nélkül, pedig ezek több évtizedes slágerek. Mi a titka annak, hogy ma is népszerűek?

Csepregi Éva: Nehéz lenne megfejteni, de talán a szövegben rejlik a titok. Ezekben lelhető fel valami olyan, ami a mának is ad mondanivalót. Dalszövegeink nagy részét Hatvani Emese írta, ő olyan bátran nyúlt a történetekhez, történelemhez, ahogy azóta sem tette más. És ez az, ami miatt én magam is szeretem énekelni ezeket a dalokat. De nem szabad megfeledkeznünk a neotonos életérzésről sem, amit a világra nyitottság, optimista látásmód jellemez. Soha nem politizáltunk, de a kritikus hangvétel mindig jellemző volt ránk. A Neotonnak rengeteg népszerű dala van, amikből szívesen csemegézek a koncerteken.

Mik azok a dalok, amik nélkül nincs koncert, amit követel a közönség?

Csepregi Éva: A 220 felett, a Nyár van, a Don Quijote, a Santa Maria. De a Vándor­ének is egy igazi nyári sláger, amely a 70-es évekbeli fiatalok életét adja vissza. Vannak olyan rajongók, akik elmesélték, fiatalon a rockot szerették, de – ahogy fogalmaztak – fel kellett nőniük a Neotonhoz. Ez is a titkunk talán, hogy a zene, a szöveg és a kor, amiben születtek, egységben van.

Egy ideje már fia, Dávid dobol az együttesben, együtt koncerteznek.

Csepregi Éva: Nagy ajándék a sorstól, hogy ő is átélheti velem a Neoton sikereit. Ennél többet nem is kívánhatnék. Miközben ez nagy kötöttség is, hiszen neki is vannak elképzelései, saját útja. Sokfelé hívják, de a zenekarral be vagyunk táblázva, és nem is szívesen engednénk el. Egyszer helyettesítették, amikor érettségizett. De ő a show része… Jó érzés, hogy ott van velem, sok mindent megosztunk egymással. Vigyáz rám. Jó és szeretetteljes a kapcsolatunk.

Szántó Rita