Friss hírek

2010.07.17. 17:10

Vatikán: A katolikus egyház tisztelje a világi törvényeket a papi pedofília ügyeiben

<p>Tisztelniük kell a katolikus egyházaknak a helyi törvényeket a gyerekmolesztálási ügyekben - közölte szombaton a Vatikán vezető szóvivője. Federico Lombardi két nappal azután tette ezt a kijelentést, hogy a Szentszék új szabályokat tett közzé a papi pedofíliával kapcsolatban.</p>

"Az új szabályok megkerülhetetlen iránymutatók az olyan nagy közösség számára, mint a katolikus egyház, amelynek ugyanazon alapelvekkel kell rendelkeznie, mint azoknak az országoknak, ahol jelen van" - mondta Federico Lombardi az ANSA olasz hírügynökségnek. A Vatikán fő szóvivője hozzátette: "Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy ezeknek az országoknak a polgári törvényeket kell érvényesíteniük, és csak azokat alkalmazhatják az egyház tagjai számára. Ugyanúgy kell őket is megítélniük a bűncselekményekkel kapcsolatban, mint bármely más polgárt."

A Vatikán csütörtökön tette közzé az új kánonjogi szabályozást. A kánonjogi változtatások értelmében gyorsított egyházi bírósági eljárás indul a súlyos erkölcsi bűncselekmények esetében, szigorúbb lesz a büntetés, az ügyek elrejtésének megakadályozása. A szexuális visszaélések elévülési idejét az eddigi tízről húsz évre emelte a Szentszék az áldozat 18. évének betöltésétől számítva. Kiemelten súlyos tettek esetén az elévülés után sem kizárt a tettes elleni eljárás.

A latin nyelvű kánonjogi szövegbe bekerült a pedo-pornográfia kifejezés bűncselekményként, és egy szintre került a kiskorú vagy fogyatékosokkal szembeni erőszak. Ezután a pedofília ügyekben ítélkező egyházi bíróságoknak világi tagjai is lehetnek, és hiába a gyónási titok, a pedofíliáról értesülő pap nem oldozhatja fel a tettest, ahogy a kánonjog előírta titoktartás sem akadályozhatja meg a bűncselekmények jelentését a világi hatóságoknak. A velük való együttműködés alapfeltétel - közölte Federico Lombardi, aki szerint a polgári törvénykezéshez való alkalmazkodás szellemisége már az áprilisban közzétett vatikáni irányelvekben is szerepelt.

Az áldozatokat képviselő csoportok szerint a kánonjogi változások egy valamiben feltétlenül hiányosak. Nem foglalkoznak azzal, hogy át kell-e adni az állami hatóságoknak a bűnös papokat, még ha az együttműködés a világi bűnüldöző szervezetekkel mostantól alapfeltétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!