Nenad Csanak pártja Jasa Tomics újvidéki szobrának eltávolítását követeli

Távolítsák el Jasa Tomics szobrát Újvidék belvárosából, követeli a Nenad Csanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga, és követelésével nincs egyedül. Ez a múlt század elejéről származó szerb politikus semmiképpen sem felel meg annak az értékrendnek, amelyeket az EU felé törekvő Szerbia is magáénak vall, Újvidékre meg egyenesen szégyent hoz.

A szobrot az előző, radikális városvezetés állíttatta a patinás Duna utcába. A demokratikus érzelmű polgárokat azonban látványa nemcsak a radikálisok újvidéki hatalmára emlékezteti. Jasa Tomics ugyanis megrögzött antiszemita volt, és elítélt gyilkos. (Misa Dimitrijevics újságírót és politikust ölte meg egy elmérgesedett vita után.)

Csanakék emlékeztetnek arra, hogy Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője nem fogadta el, hogy Újvidék díszpolgára legyen. Nem kíván annak városnak a kitüntetettje lenni, amelynek központjában egy ismert antiszemita szobra áll.

Nenad Csanak pártjában nem értik azt sem, hogy Igor Pavlicsicsnak, Újvidék demokrata párti polgármesternek miért kell a szobor eltávolításáról a volt radikális polgármesterrel, Maja Gojkoviccsal tárgyalnia. Hiszen éppen az ő idejében – két évvel ezelőtt – szentelték a szobrot nem kis viták után annak a politikai erőknek a képviselői, amelyek azóta vereséget szenvedtek a tartományi székvárosban is.

Vajdaságban egy települést is Jasa Tomicsról neveztek el. A vegyes lakosságú bánáti Módost “tisztelték meg” azzal, hogy egy szerb nacionalista nevét viselheti.