Nemzetközi pénzhamisító bandát lepleztek le magyar nyomozók

Néhány hónap alatt 100 ezer eurónyi, azaz körülbelül 25-26 millió forintnyi hamis pénzt hozott forgalomba több európai országban – közte Magyarországon – az a nemzetközi banda, amelynek utolsó tagját a hetekben fogták el a nyomozók. A rendőrök 9 embert gyanúsítanak azzal, hogy részt vett a hamis pénz terítésében, közülük 5-en magyarok. Hazánkban évente egyébként csaknem 800-1200 hamis eurót találnak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még tavaly év végén kezdett nyomozni, az országban ugyanis egyre több helyen bukkantak fel hamis 200 eurós bankjegyek. Idén márciusban végül elfogtak egy magyar és egy ukrán férfit Tatabányánál – a páros a hamis pénz szétterítésében vett részt. Bevált módszerük volt Európa több pontján, hogy benzinkutakon egy kisebb tételt vásároltak a hamis bankjeggyel, amiből már valódi pénzt kaptak vissza – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Réthy Barbara, az NNI munkatársa.
Közölte: hamarosan kiderült, hogy a hamis pénzt egy 52 éves bolgár férfitől vásárolták körülbelül 60 euróért. A külföldit májusban kapták el a röszkei határon. Vele együtt utazott egy 74 éves magyar-bolgár állampolgár is, mint kiderült, az ő feladata volt a határon átcsempészni a bankókat.

Az üggyel kapcsolatban az NNI munkatársai 9 embert fogtak el – 5 magyart, 3 bolgárt és 1 ukránt – közülük 4-en előzetes letartóztatásban vannak.

Az NNI a kezdetektől fogva együtt dolgozott az Europollal, így derült ki, hogy a Bulgáriában készített hamis 200 eurósokat először Magyarországra hozták majd, majd innen került több Európai országba. Bár a bankjegyekből igen keveset foglaltak le a rendőrök, az már kiderült, hogy a forgalomba hozott pénz összege eléri a 100 ezer eurót, azaz a 25-26 millió forintot. Magyarországon feltehetően az összes nagyobb városba került a pénzből.

Hazánkban évente 800-1200 hamis euróra bukkannak, ennek többsége 200-as címlet – mondta a tájékoztatón Urszán József, az ORFK Pénzhamisítás Elleni Nemzeti Központi Hivatal alezredese.