Nemzetközi leatrtóztatási parancs egy orosz milliárdos ellen

Moszkva nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a Rusznyefty orosz olajipari cég szökésben lévő volt vezetője, Mihail Gucerijev milliárdos ellen, jelentette be az ország belügyminisztériuma pénteken. Az ország egyik leggazdagabb emberének számító üzletembert adócsalással és törvénysértő üzleti tevékenységgel vádolják.

Az orosz belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy már értesítették az Interpolt Gucerijev elleni letartóztatási parancsról. Oroszország 31. leggazdagabb emberének számító Gucerijev a múlt hónapban távozott a Rusznyefty éléről, döntését a hatóságok példátlan megfélemlítésével indokolva. A milliárdos állítólag már el is adta üzletrészét egy, a Kremlhez közel álló üzletembernek.

A Kommerszat orosz lap szerint Gucerijev Londonba menekült 3 milliárd dolláros magánvagyonával együtt. A brit fővárosban Vlagyimir Putyin elnök számos ellenfele lelt menedékre, többek között Borisz Berezovszkij, kiélezve a két ország közötti feszült kapcsolatot.