Nemzetközi közvetítést kért az ukrán válságban Janukovics kormányfő

Nemzetközi segítséget kért az ukrán miniszterelnök ahhoz, hogy túljussanak az országot sújtó válságon. Viktor Janukovics csütörtök délutáni, kijevi sajtóértekezletén jelentette be, hogy felkérte az osztrák kancellárt és több “nemzetközi hírű európai alkotmányjogászt”, hogy közvetítsenek a krízis fokozódásának elkerülésére.

Janukovics azt mondta, hogy az utóbbi hetekben elmérgesedett helyzet “már polgári szembenállássá fajulhat”, ha a külföldi szakértők segítségével nem sikerül “visszatérni a jog alapjára”.

Hétfőn Viktor Juscsenko államfő “elnöki rendelettel” feloszlatta az ukrán parlamentet és május végére új választásokat írt ki. Janukovics viszont felszólította a kormányt és a parlamentet, hogy ne engedelmeskedjenek az elnök határozatának.

A nyugatbarátnak tartott Juscsenko elnök és az oroszbarátnak tartott Janukovics kormányfő és híveik között már régóta komoly ellentét feszül. Kölcsönösen egyeduralomra törekvéssel és jogsértésekkel vádolják egymást, amióta egy évvel ezelőtt Janukovics pártja nyerte meg a választást és alakíthatott kormányt Ukrajnában.