Friss hírek

2008.10.29. 21:57

MDF: a 100 napos program a válság kiinduló oka

<p>Az MDF továbbra is elvárja, hogy az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ kérjen bocsánatot a 2002-ben megszavazott 100 napos programért, amely az ellenzéki párt szerint elindította Magyarországot a gazdasági lejtőn. "A 13. havi nyugdíj álomígérete is ennek a programnak volt a része" - olvasható az MDF Elnökségének szerdai közleményében, amelyben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett megállapodásról és a gazdasági válságról írnak.</p>

Az IMF-megállapodás a 100 napos program és az utána következő populista versengés eredménye az MDF szerint. Az ellenzéki párt elnöksége úgy véli: az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz együttesen felelős a kialakult helyzetért, ezért felelős politikát várnak tőlük.

Az MDF megköszöni az IMF-nek és az Uniónak, hogy bíznak az ország teljesítőképességében, az ígért hitellel kapcsolatban azonban tisztán szeretne látni. Az ellenzéki párt egyebek mellett arra kíváncsi, mi az előnye a megállapodásnak, megnyugszik-e azzal a forint és a gazdaság. Mi a hátránya, illetve a keret felhasználásával nő-e az ország adósságállománya. Az MDF szerint Magyarországnak ugyanakkor mindent meg kell tennie, hogy végül 1 forintot se kelljen felvennie az IMF-től - derül ki a közleményből.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank kedd éjszaka jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó 20 milliárd euró értékű pénzügyi segélycsomagot, készenléti hitelkeretet. A megállapodás megszületett, de egyelőre nem írták alá, néhány testületnek még rá kell bólintania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!