Nemzetközi konferencia Irak stabilitásáért

Bagdad – Az iraki kormányfő és az amerikai nagykövet is arra szólította fel szombaton, a Bagdadban tartott nemzetközi konferencián Irak szomszédait, hogy ne támogassák az országban működő terrorista szervezeteket.

Nuri al-Malikiiraki kormányfő azt követelte a regionális és nemzetközi hatalmaktól, hogy ne avatkozzanak be az ország ügyeibe azzal, hogy bizonyos felekezeteket, népcsoportokat vagy politikai szervezeteket támogatnak. Az Egyesült Államokbagdadi nagykövete felszólította a környező országokat, hogy állítsák meg az országba áramló fegyverek és harcosok Irakba jutását, és a különböző illegális fegyveres szervezetek bármilyen módon történő támogatását.

Az iráni követ visszautasította, hogy Teherán támogatja az Irakban tomboló erőszakot, és az Egyesült Államok jelenlétével okolta a harcokat. Az iráni miniszterelnök-helyettes a megbeszélés után közölte: megoldaná a problémát, ha Washington megjelölne egy pontos dátumot csapatai kivonására. Az iráni politikus közölte: Teherán készen áll, hogy stabilitást és békét teremtsen Irakban.

Az iraki külügyminiszter szerint a megbeszélés pozitív és konstruktív volt. A résztvevő 16 állam megegyezett három bizottság felállításáról, ahol a biztonsági együttműködésről, a menekültek helyzetéről, valamint az energiaellátásról tartanak majd megbeszéléseket. Ugyanakkor nem tudtak megegyezni arról, hogy mikor és hol legyen a miniszteri szintű találkozó: Irak azt szeretné, ha az ország területén tartanák, míg más országok inkább Kairóban vagy Isztambulban tanácskoznának.

Az amerikai és az iráni delegáció között volt párbeszéd, de az csak az iraki biztonsági helyzetről szólt, és nem érintette két ország közötti nézeteltéréseket – közölte az iraki külügyminiszter.