Nemzetközi konferencia Bagdadban Irak biztonságáról

Szombaton nemzetközi konferenciát tartanak Bagdadban, aminek célja az Irakban pusztító felekezetek közötti erőszak csökkentése a szomszédos országok bevonásával. Ez lesz az első alakalom, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek az Egyesült Államok, Szíria és Irán képviselői.

Az iraki kormányfő egyik tanácsadója korábban elmondta, hogy a konferencián arra fogják kérni a környező államokat, hogy ne avatkozzanak Irak belügyeibe, illetve, hogy vegyék rá a velük kapcsolatban álló fegyveres szervezeteket az erőszak megállítására. Nuri al Maliki miniszterelnök elmondta: reméli, hogy a konferencia lehetőséget teremt egy kétoldalú találkozóra az Egyesült Államok és Irán között.

Amerikai diplomaták az elmúlt napokban úgy nyilatkoztak: nem zárkóznak el, ha Szíria és Irán megkeresi őket, hogy beszélgessenek az irkai szituációról. Zalmay Khalizad iraki nagykövet pénteken közölte: ha úgy értékelik, hogy a kétoldalú tárgyalásoknak Iránnal hasznosak lennének, akkor hajlandóak lesznek tárgyalóasztalhoz ülni Teherán képviselőivel.

A bagdadi konferencián részt vesznek még az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, az Irakkal szomszédos országok valamint az Iszlám Konferencia és az Arab Liga képviselői is.