Nemzetközi konferencia a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéért

“Egyenlő esélyek – esélyek az egyenlőségre” címmel tartanak kétnapos konferenciát spanyol, portugál, olasz és magyar civil szervezetek a hátrányos helyzetű emberek társadalmi integrációjáról. A budapesti tanácskozáson olyan módszerek kidolgozására tesznek javaslatot a szervezetek képviselői, melyekkel hatékonyan tudják segíteni a fogyatékossággal élők életkörülményeit.

Göncz Árpádné, a Kézenfogva Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a konferencia elsődleges célja a partnerszervezetek közötti tapasztalatcsere. Majd hozzátette, ezek ismeretében tudnak a különböző alapítványok, egyesületek még eredményesebben segíteni a fogyatékossággal élő embereknek.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter úttörőknek nevezte azokat a magyar civil szervezeteket, melyeknek többsége a rendszerváltás óta önerőből és európai forrásból is merítettek a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javításért. A szakminiszter elmondta, ugyanakkor ki kell építeni egy komplex ellátó rendszert, amihez meg kell teremteni a törvényi feltételeket. A szaktárcának célzott és személyre szóló megoldásokat kell kidolgoznia a megváltozott munkaképességűek számára, tette hozzá Kiss Péter.

A kétnapos budapesti konferencián az olasz, spanyol, portugál és magyar civil partnerszervezetek javaslattételei között szerepel, hogy a civil szervezetek vonják szorosabbra az állami-önkormányzati szervekkel a partneri együttműködést a hátrányos helyzetű emberek megsegítésért.Sporthírek