Krimi

2024.01.25. 22:31

Kegyetlen szenvedések között végezhetnek ki egy bérgyilkost Amerikában

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága szerdán engedélyezte a nitrogéngázzal történő kivégzését egy 58 éves férfinak, akit gyilkosság miatt ítélték halálra Alabama államban.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: zef art

Az 1988-ban bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith utolsó fellebbezését is elveszítette, így helyi idő szerint csütörtökön este kivégezhetik Alabama államban az eljárással, amelyben egy maszkon át adagolt nitrogénnel végzetes oxigénhiányt idéznek elő a szervezetben. 

A férfit tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, de akkor nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket.

Az Egyesült Államokban a legtöbb kivégzést méreginjekcióval hajtják végre, de egyes államoknak problémát jelent a kivégzésekhez használt barbiturátok beszerzése egy európai uniós szabályozás miatt, amely tiltja a kivégzéshez használható szerek eladását börtönök számára.

Smith ügyvédei szerint a nitrogéngázzal történő kivégzés - a nitrogénhipoxia - sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, de a jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után.

Az eljárás ellen az ENSZ szakértői szerint aggodalomra ad okot, mert rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet, ezért arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet.

A fellebbezéseket az alabamai fellebbviteli bíróság azzal utasította el, hogy Smith nem tudta bizonyítani hogy az új eljárás alkalmazása "kegyetlen és szokatlan" büntetésnek minősül, végül pedig a Legfelsőbb Bíróság sem adott helyt a panasznak, és engedélyezte a kivégzést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!