Nemzetközi Jazzverseny Siófokon

Első alkalommal rendezik meg Siófokon a Kodolányi Nemzetközi Jazzversenyt. A vasárnap kezdődő zenei megmérettetésen hat ország 13 jazz együttese méri össze tudását. Az egyhetes verseny végén a nemzetközi zsűri összesen 9 ezer eurót oszt szét az első három helyezett között – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szondy Réka, a rendezvény sajtófőnöke. Június 15-ig jelentkezhettek a 30 évnél fiatalabb tagokból álló jazz együttesek a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke által meghirdetett pályázatra. A több tucatnyi jelentkező közül nemzetközi zsűri választotta ki a hat országot képviselő, 13 jazz együttest. A magyar fellépőkön túl versenyben van lengyel, holland, német, brit, valamint osztrák zenekar is.

A nemzetközi jazzverseny zsűrije világhírű zeneművészekből áll. John Hollenbeck, a Grammy-díjra jelölt ütőhangszeres-zeneszerző mellett, a trombitaművész-zeneszerző Kyle Gregory is tagja a szakmai grémiumnak. Magyarországot a zongoraművész-zeneszerző Gonda János, a szaxofonos-zeneszerő Borbély Mihály, illetve a fiatal jazz-zongoraművész-zeneszerző Szabó Dániel képviseli.

A verseny három fordulóból áll majd, a döntőt csütörtökön rendezik meg. Az első három helyezett jelentős pénzjutalomban részesül (5000 – 3000 – 1000 euró). A Magyar Rádió pedig bemutatkozási lehetőséget kínál a dobogós együttesek egyikének a Bartók Rádió műsorában 2008 őszén.

Bővebb információ a versenyről a: www.kodolányi.hu/jazz oldalon olvasható.