Nemzetközi innovációs konferencia

A gazdaság új típusú fejlesztésében, az innovációban a kulcskérdés az, hogy a világpiacon eladható termékek, szolgáltatások szülessenek belőle – emelte ki a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese Nyíregyházán.

Dr. Vass Ilona a Nyíregyházi Főiskolán csütörtökön megkezdett és szombatig tartó nemzetközi tudományos konferenciát köszöntve rámutatott: a magyar gazdaság fejlesztése új szakaszához érkezett.

Eddig ugyanis főleg a külföldi tőke játszotta a motor szerepét, most pedig azt kell elérni, hogy a kutatás-fejlesztés, az innováció kerüljön mindinkább előtérbe a fejlődésben. E folyamatban az elmélet és a gyakorlat kapcsolódását értékeli az „Innováció és hasznosság a Visegrádi Négyek országaiban” címmel rendezett konferencia, melyre nyolc országból 130 résztvevő jelentkezett be.

A hazai törekvésekben utaltak azokra a reformokra, amelyek az innovációs törekvéseknek engednek nagyobb teret, ilyen az intézményi háttér megteremtése és a finanszírozáshoz szükséges források, az Innovációs Alap létrehozása.

– Nyéki Zsolt –