Nemzetközi elfogatóparancs Landis ellen, mert doppinglabor számítógépét törte fel

Egy francia bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Floyd Landis amerikai biciklista ellen. A vád szerint a Tour de France gyõztes sportoló betört a francia doppingellenes hatóság számítógépes adatbázisába-adta hírül hétfõn az AFP. Az elfogatóparancsot még január 28-án adták ki a 34 éves sportoló ellen, de csak most szerzett róla tudomást a média. A gyanú szerint Landis “illegális úton, a doppinglabor számítógépes rendszerét “meghekkelve” jutott olyan papírokhoz, amelyet bírósági tárgyalásán saját védelmében mutatott be.

A sportoló a 2006-os Tour de France versenyt megnyerte, ám csaknem egy évvel késõbb kiderült: megbukott egy doppingteszten. Megfosztották gyõzelmétõl és két évre eltiltották.

Landis végig tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. Szerinte a labor hibázott, és ezt akarta bebizonyítani. A francia hatóságok szerint ezért is törte fel a doppinglabor számítógépes rendszerét is.. Az onnan származó papírokkal akarta igazát bizonyítani. A franciák, amikor rájöttek, hogy valaki feltörte a rendszert, nyomozni kezdtek. Végül Landishoz jutottak el. A bíró beidézte a sportolót, aki nem jelent meg, így nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.