Nemzetközi donor-konferencia Grúzia támogatására

Szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság és a Világbank szervezésében donorkonferenciát tartanak, amelyen azt várják a nemzetközi közösségtől, hogy anyagilag támogassák Grúzia újjáépítését, és az elűzöttek megsegítését. Nemzetközi szervezetek becslése szerint Grúziának a következő három évben 2,38 milliárd euróra van szüksége, hogy kiheverje az augusztusi villámháború következményeit.

A 70 ország és számos nemzetközi intézmény részvételével zajló donorkonferenciát az EU jelenlegi elnöki tisztségét betöltő Franciaország és következőként soros Csehország közösen elnökli. Az Európai Bizottság eddig fél milliárd euró támogatást ajánlott fel az következő három esztendőre, Washington egy milliárdot – a többinek ma kellene összejönnie.

Elsősorban a grúz infrastruktúra fejlesztése és az ország szociális ellátása igényli a nemzetközi segítséget, de a költségvetés is nagy bajban van: a Nemzetközi Valutaalap már felajánlott 580 millió euró támogatást.

Szerdán a grúz politikai ellenzék is hallatta hangját: közös, nyílt levélben fordultak a donorkonferencia résztvevőihez. Felhívták a figyelmet, hogy miközben az ország újjáépítésére kell összpontosítani, nem szabad elfeledkezni a demokrácia megszilárdításáról, a független média és az emberi jogok szavatolásáról sem. Ezért felszólították a donorokat, hogy gondoskodjanak arról is, hogy a pénzek felhasználása a legteljesebb átláthatóság és ellenőrzés mellett történjen.

A levélben arról is írnak, hogy az augusztusi orosz katonai akció aránytalan volt, amiért a jelenlegi grúz vezetést is felelősség terheli a moszkvai megtorlás kiprovokolásáért. A levél aláírói között vannak az ellenzéki pártok vezetői, a grúz parlament volt elnöke és a volt grúz külügyminiszter is.