Nagyvilág

2010.09.23. 18:34

Helybenhagyták a svéd Mohamed-karikaturista háza ellen támadók börtönbüntetését

<p>Egy svéd fellebbviteli bíróság csütörtökön helyben hagyta Lars Vilks svéd karikaturista házának felgyújtását megkísérlő testvérpárra korábban kiszabott börtönbüntetéseket.</p>

A két férfi egyike két évig, a másik három évig tartó börtönbüntetést kapott. Az ügyészség a büntetés meghosszabbítását akarta elérni a fellebbviteli eljárás alatt. Vilks egy Mohamed-karikatúrával vonta magára iszlamisták haragját, és több halálos fenyegetést is kapott rajza miatt.

A Skne és Bleking megyei fellebbviteli bíróság helybenhagyta a 20 éves Mensur Alija, valamint bátyja, a 21 éves Mentor Alija ellen júliusban, egy helsingborgi bíróságon hozott ítéletet. A testvérpár fiatalabb tagja két évig tartó, míg bátyja három évig tartó börtönbüntetést kapott.

A testvérek tagadták, hogy közük lett volna a rajzoló háza elleni támadáshoz, és azt kérték, hogy ellenük hozott ítéletet semmisítsék meg, vagy csökkentsék büntetésüket. Az ügyészség szintén fellebbezett, súlyosabb büntetést kérve ellenük.

Lars Vilks háza ellen május közepén követtek el Molotov-koktélos támadást. A rajzoló nem volt otthon a merénylet idején, és az önmagától kialvó tűz csak kisebb károkat okozott az épületben. A támadást néhány nappal azután követték el, hogy a rajzolót megverték, miközben az uppsalai egyetemen tartott előadást.

Lars Vilks akkor került az iszlamista szélsőségesek célkeresztjébe, amikor 2007 augusztusában a Nerikes Allehanda napilap megjelentette egyik karikatúráját. A svéd rajzoló kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát a sajtó- és szólásszabadság fontosságát hangsúlyozó szerkesztőségi cikk illusztrációjaként.

A gúnyrajz hatalmas felháborodást váltott ki a muzulmán világban, és több ország, köztük Egyiptom, Irán és Pakisztán hivatalos úton is panaszt tett. Az al-Kaida egyik szervezete 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a svéd rajzoló fejére, 50 ezer dolláros extra jutalommal kiegészítve, ha valaki elvágja a torkát. Külön 50 ezer dollárt annak ajánlottak fel annak, aki a Nerikes Allehanda lap főszerkesztőjét, Ulf Johanssont gyilkolja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!