Friss hírek

2009.09.22. 08:32

Felmentették az izraeli katonákat szervkereskedelemmel vádló bulvárlapot

<p>A svéd igazságügyi kancellár nem indít eljárást az ellen a svéd lap ellen, amelyik illegális szervkereskedelemmel vádolt izraeli katonákat - tudta meg a TT, svéd hírügynökség. Az Aftonbladet a múlt hónapban írt arról, hogy izraeli katonák ellopták és eladták halott palesztinok testrészeit. A cikk nagy felháborodást váltott ki Izraelben, a jeruzsálemi kormány pedig követelte, hogy Svédország hivatalosan ítélje el az írást.</p>

A svéd miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt azonban erre nem volt hajlandó, mondván a sajtószabadság része a demokráciának. Az igazságügyi kancellár viszont két írásos kérelem alapján azt vizsgálta, hogy a bulvárlap írásai alkalmasak voltak-e a gyûlöletkeltésre, illetve átlépték-e a szólásszabadság határait.

A svéd hírügynökség úgy tudja, hogy az igazságügyi kancellár úgy döntött nem indít eljárást, bár ezt hivatala szombaton nem erõsítette meg.

Az igazságügyi kancellár, a kormány által kinevezett hivatalnok Svédországban, aki független jogi megfigyelõként, egyfajta ombudsmanként tevékenykedik. A szólásszabadságot érintõ ügyekben csak õ indíthat eljárást az észak-európai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!