Nemzetiségivé válnak a fennmaradásért – RTL Klub

Túlélő technikákra kényszerülnek a kisiskolák, ha nem akarnak bezárni. A törvény szerint, ahol nincs minimum 15 gyerek hetedikben vagy nyolcadikban, annak az iskolának meg kell szűnnie, vagy össze kell állnia egy másikkal. Több iskola ezért nemzetiségivé akar válni, mert így kevesebb gyerek is elegendő – számolt be az RTL Klub Híradója hétfőn.

A Békés megyei Geszten a tantestület mindent megpróbált, hogy ne kelljen bezárni az iskolát. Kevesebb gyerek volt ugyanis a kisiskolában, mint ahány a törvényben elő van írva. Fábián Zsuzsanna, a település polgármestere szerint nem szerették volna a gyerekeiket egy másik iskolába járatni a faluból.

Azt találták ki, hogy az intézményt nemzetiségi iskolává alakítják. Így kevesebb gyerekkel is működhet állami támogatásból a hetedik és nyolcadik évfolyam. Cserébe heti 24 órában kell cigány nyelvet tanítaniuk a gyerekeknek, minimum 8-nak, és nem 15-nek.

Az oktatási minisztérium államtitkára nem lepődik meg a taktikán. Eddig a több mint 300 kérelmező iskolából 180-nak adtak ilyen engedélyt. Szerinte az nem fog támogatást kapni, aki nem veszi komolyan a nemzetiségi oktatás szabályait. Arató Gergely azt mondta, ha valaki azért hoz létre nemzetiségi iskolát, hogy az ott élők identitását ápolják, akkor az támogatandó. “De azért nem érdemes nemzeti iskolává alakulni, hogy kedvezőbb legyen a helyzetük, mert az nem fog megtörténni” – közölte az államtitkár.

Másik túlélő technika a betelepítés. A fertőszéplaki iskola ennek köszönhetően menekült meg. Tizenkettő felsős hiányzott ahhoz, hogy a 8 osztályos intézmény működhessen. Az önkormányzat úgy pótolta a gyerekszámot, hogy ingyen lakást adott azoknak a családoknak, akik oda íratták be felsős gyerekeiket.Sporthírek