Nemzetiségi alapú tömegverekedés egy orosz laktanyában

Kétszáz ötven sorkatona verekedett össze a hétvégén egy szibériai laktanyában – jelentette szerdán az ukrán Korreszpondent.net hírportál. Egyes hírek szerint az orosz és dagesztáni (észak-kaukázusi) katonák közötti összecsapásnak több súlyos sérültje is van.

Az orosz védelmi minisztérium által eddig elhallgatott incidensről az Oroszországi Katonaanyák Bizottságának dagesztáni elnökasszonya, Zamira Koszimova számolt be szerdán a sajtónak. Elmondása szerint az Altaj-vidéki kaszárnyában több mint 200 orosz nemzetiségű “öreg” sorkatona esett neki vasárnap este 44 dagesztáni “kopasznak”, azaz újoncnak, miután azok kifogásolták, hogy az oroszok “majmoknak” és “kutyáknak” nevezték őket. Koszimova úgy tudja, hogy az összecsapást követően legalább egy katona kórházba került, míg több tucatot a komoly sérüléseik ellenére csupán elsősegélyben részesítettek.

A Szibériai Katonai Körzet parancsnokságánál megerősítették a sajtóhíreket, azzal a kitétellel, hogy a verekedők mindössze zúzódásokat szenvedtek. Az oroszországi kiadású Komszomolszkaja Pravda című lap egy hiteles forrásra hivatkozva azt írja, hogy a verekedést a dagesztániak provokálták ki. A moszkvai lap szerint a felbujtókat – köztük az Oroszországi Katonaanyák Bizottsága elnökének fiát – már le is tartóztatták.

Az eset kapcsán az oroszországi katonai ügyészség vizsgálatot kezdeményezett.