Nemzeti Védelmi Szolgálat – párhuzamosságokat szüntetnek meg a belső rendvédelemben is

A párhuzamosságok megszüntetésével és a szervezetek összevonásával kapcsolatos kormányzati munka részeként a belső rendvédelem, a rendészeti szervek belső ellenőrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtására kívánja megalakítani a belügyi kormányzat a Nemzeti Védelmi Szolgálatot. Az új szervezet létrehozásának terve először a Hivatalos Értesítőből derült ki, amelyben az szerepel, hogy az új szervezet létrehozásával kapcsolatos feladatokra Bolcsik Zoltán dandártábornokot miniszteri biztosként bízta meg a belügyminiszter

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Nemzeti Védelmi Szolgálat jön létre itthon – az új szervezet létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására a belügyminiszter szeptember 1-től Bolcsik Zoltánt – a Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve a Veszprém Megyei rendőr-főkapitányság korábbi vezetőjét – nevezte ki miniszteri biztossá. Megbízatása a szolgálat leendő főigazgatójának kinevezéséig, de legfeljebb hat hónapig van érvényben. Bolcsik Zoltán feladata a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozásával kapcsolatos tervezési, döntés-előkészítési feladatok irányítása, koordinálása és ellátása.

Mányai Zoltán, a Belügyminisztérium sajtófőnöke a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az új kormány megalakulása óta látható az a folyamat, mellyel az új vezetés a párhuzamosságok megszüntetésére törekedve akár minisztériumi szinten is, szervezeteket von össze. Ugyanezt a munkát végzi a Belügyminisztérium is, mikor arról döntöttek, hogy létrehozzák a Nemzeti Védelmi Szolgálatot. Az új szervezetben a rendészeti szervek belső rendvédelmét, belső ellenőrzését végző szervezeteket vonják össze. A feladat a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának feladatához lesz hasonló, de ezen a szervezeten kívül több más intézményt is magában foglal majd. A pontos szakmai feladatokat és elvárásokat az új szervezet megalakulásakor fogják ismertetni – mondta Mányai Zoltán.