Nemzeti ünnep – 18 éve egyesült Németország

Pénteken az újraegyesítés 18. évfordulóját köszönti Németország: 1990 október 3-án olvadt be a hajdani NDK (Német Demokratikus Köztársaság) az NSZK-ba (Német Szövetségi Köztársaság). A három napos hosszú hétvégén a szokásosnál nagyobb lesz a gépjárműforgalom a közép-európai utakon.

A berlini fal 1989 novemberi ledőlésével nyílt meg az út a második világháború után kettészakadt Németország újraegyesítése előtt. 1990 nyarán pénzügyi, gazdasági és szociális unióra lépett az NDK és az NSZK, majd október 3-án eggyéolvadt Kelet- és Nyugat-Németország.

Az újraegyesítést már 18 éve nemzeti ünnepként köszönti az Európai Unió legnagyobb népe. Pénteken “Kulturnemzet Németország” (Kulturnation Deutschland) mottóval Hamburgban tartják az istentisztelettel összakapcsolt hivatalos, központi megemlékezést, míg a német főváros ad otthont a “Tag der Deutschen Einheit” legjelentősebb rendezvényének. A Brandenburgi kapunál várhatóan 100 ezrek élvezik majd azt a gigantikus partit, melyen számos zenekar lép fel. Az ingyenes koncertsorozat a hétvégén is folytatódik Berlin szívében, ott ahol 1990 október 3-án egy millió polgár ünnepelte Németország bő négyévtizedes megosztottságának végetértét.

A berlini fal lerombolásával és a két német állam újraegyesítésével, 18 esztendeje az egykori hidegháború legszomorúbb közép-európai fejezete zárult le. A hajdani szocialista tábor államai közül, a megszűnt NDK lakosai lettek legelsőként az EU- és a NATO-közösség egyenrangú polgárai.