Nemzeti Rákellenes Nap – 7 ezren halnak meg itthon évente vastag- és végbélrákban

60 ezer új rákos beteget regisztrálnak Magyarországon évente, ebből kilencezren vastag- és végbélrákban szenvednek. Ez a betegségfajta az idei Nemzeti Rákellenes Nap kiemelt témája. Itthon minden évben 30-36 ezer ember hal meg rákban, hétezren vastag- és végbélrákban.

A vastag- és végbélrák leggyakrabban az 50-60 év körüli nőknél és férfiaknál fordul elő. A férfiaknál a tüdőrák, a nőknél a mellrák után a leggyakoribb daganatos betegség a vastag- illetve a végbélrák.

Szombaton tartották a Nemzeti Magyar Rákellenes Napot és az ehhez kacsolódó konferenciát Budapesten, melynek fő témája a vastag- és végbélrák volt. Az eseményen előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők az ilyen típusú daganatos megbetegedések kialakulásáról, kezeléséről és megelőzéséről – mondta a Független Hírügynökségnek Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Hozzátette: az előadások után a szakemberek kerekasztaloknál fogadták a betegeket – hét különböző asztalnál, hét kapcsolódó témában adtak tanácsokat.Sporthírek