Nemzeti Összetartozás Napja Sárospatakon

By Bánhegyi Gábor
Akt.:
Nemzeti Összetartozás Napja Sárospatakon
Nemzeti Összetartozás Napja Sárospatakon
Sárospatak- Megrendezték a Nemzeti Összetartozás Napja országos záróünnepségét.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés Kövér László (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) kezdeményezésére.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. A törvény 2010. június 4-én lépett hatályba.

A nemzeti összetartozás napja országos záróeseményét idén Sárospatakon tartották. A megemlékezés a Sárospataki Református Templomban kezdődött, ahol Aros János, Sárospatak polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Semjén Zsolt kormányfő-helyettes mondott beszédet.

Megharcolunk minden magyarért, a határon belül-, a magyarlakta területeken- és az emigrációban élőkért egyaránt. A Trianon okozta sebeket nem tudjuk úgy begyógyítani, ha nem beszélünk róla – mondta egyebek mellett Semjén Zsolt.

Az ökumenikus istentiszteletet követően az iskolakertbe vonultak az ünneplők, ahol megkoszorúzták a trianoni emlékművet.

Mindig azt néztük eddig, ami elválaszt minket – mondta a koszorúzás előtt dr. Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Ez a nap pedig arról, szól, ami összeköt. Emeljük fel a tekintetünket és nézzünk szembe a múlttal, mert csak így építhetjük fel az ország jövőjét.

– ÉM-BG –