Nemzeti konzultáció – Augusztus 20-ig várják vissza a kérdőíveket

Akt.:
Nemzeti konzultáció – Augusztus 20-ig várják vissza a kérdőíveket
Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – Augusztus 20-ig küldhetik vissza a tizenhat, elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőíveit az állampolgárok – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 A kérdések között szerepel az, hogy a húsznál kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozásoknak biztosítsák-e az átalányadózás lehetőségét, legyen-e adómentes a nyugdíjas korú dolgozók bére, a gyermekes családok vehessék-e igénybe a szociálpolitikai (szocpol) támogatást új autó vásárlásához, maradjon-e meg a méltányos tehermegosztás az állam, a nagyvállalatok, a bankok és az emberek között, illetve támogassa-e az állam a nők, különösen a kisgyermekes édesanyák munkába állását.
    Arra is kíváncsi a kormány, hogy emelkedjen-e a minimálbér, kapjanak-e adókedvezményt az új munkahelyeket létrehozó cégek, segítse-e jobban az állam a fiatalokat az elhelyezkedésben, illetve szükség van-e munkanélküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónákra.
    Szorítsa-e vissza az állam a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat, köztulajdonban kell-e tartani az alapvető közszolgáltatókat, legyenek-e szociális szövetkezetek, kell-e tovább segíteni a bajba jutott devizahiteleseket, az alacsonyabb jövedelműek kaphassák-e készpénzben a cafeteriát, legyen-e a létfenntartáshoz szükséges árucikkek áfája alacsonyabb, a luxustermékeké pedig magasabb, és meg kell-e védeni a nyugdíjak vásárlóértékét? – olvashatók a további kérdések a konzultációs kérdőíven, amelynek bevezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök írta, úgy fogalmazva: “most gazdasági döntéseket kell hoznunk a magyar munkahelyek érdekében”.
    Szijjártó Péter – aki, mint mondta, valószínűleg utoljára tartott sajtótájékoztatót miniszterelnöki szóvivői minőségében – arról tájékoztatott, hogy összesen 8,2 millió embernek postáznak kérdőívet. Az első százezer darabot már kedden kiküldték – főképp budapestieknek -, az utolsókat pedig legkésőbb június 24-én postázzák. A konzultáció költsége személyenként 105 forint, összesen pedig körülbelül egyhatoda egy népszavazás költségének – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a konzultáció első adatai augusztus végére várhatók.
    Hangsúlyozta, a kormány nem az emberek feje felett, hanem velük együtt akar kormányozni. A döntés felelőssége persze a kormányé, de a kabinet minden fontos döntés előtt kikéri az emberek véleményét – mondta, emlékeztetve az új alaptörvény megalkotásával, valamint a szociális kérdésekkel kapcsolatos korábbi konzultációkra, továbbá a nyugdíjasokkal folytatott egyeztetésre.
    A kormányfő szóvivője közölte: egy statisztikai adatbázis jön létre, a személyes adatokat tartalmazó hozzájárulási nyilatkozatot elkülönítetten kezeli a feldolgozás során a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).
    Arra a felvetésre, hogy a véleményeket augusztus 20-ig várják, azonban például a válságadókat kiváltó adónemeket addig várhatóan elfogadják, Szijjártó Péter úgy reagált: érvényesíteni fogják az emberek akaratát, és ha az változtatásokat tesz szükségessé bizonyos jogszabályokban, akkor azokat meg fogják lépni.