Nemzeti gyász, és újabb evakuálások Madeirán

Több tucat embert szólítottak fel hétfõn otthonuk elhagyására a portugál hatóságok a Madeira-szigetek fõvárosában, ahol további földcsuszamlásoktól tartanak a heves esõzések miatt. Ezalatt Portugália kormánya 3 napos nemzeti gyászt rendelt el a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére. A több napja tartó esõzések, áradások és földcsuszamlások miatt a legkevesebb 42-en haltak meg az Atlanti-óceánban, Marokkó partjaitól mintegy 600 kilométerre nyugatra fekvõ szigeten.

A BBC információi szerint a Portugáliához tartozó Madeira-szigetek fõvárosában (Funchal – ejtsd funsal), a Ribeira Brava nevû kerületben összesen mintegy 40 embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonukat, amelyeket földcsuszamlás fenyeget a szombaton kezdõdött heves esõzések miatt. Ezalatt továbbra is folyamatosan tart a mentés Madeira szigetén, ahol hatalmas mennyiségû esõ zúdult le szombaton, majd földcsuszamlások keletkeztek.

A sárfolyamok lakóházakat mostak el, és autókat borogattak fel. Eddig 42 holttestet találtak, de a portugál hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. A mentésben részt vesz a hadsereg, de a portugál hatóságok kutyás mentõalakulatokat, búvárokat és orvosokat is küldtek a kontinensrõl. A munkát ugyanakkor megnehezíti, hogy Madeira több térségével semmilyen kommunikációs összeköttetés nincs. Közben újra megnyitották Funchal nemzetközi repülõterét, ahol egy ideiglenes halottasházat is létrehoztak.

A katasztrófának külföldi áldozata is van. A londoni külügyminisztérium szerint egy brit állampolgár meghalt az esõzések miatt.. De a híradások szerint a mintegy 120 sérült között is vannak brit állampolgárok.Sporthírek