Nemzeti Galériából eltűnt kövek – lopás miatt indított nyomozást a BRFK

Lopás miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya, miután február elején két, összesen hatmillió forintot érő műtárgyat loptak el a Magyar Nemzeti Galériából. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre a tanúkat hallgatják ki, illetve az eddig beszerzett anyagokat elemzik.

Mint ismert, a tolvaj február 9-e és február 15-e közötti időben lopta el a műtárgyakat a Magyar Nemzeti Galériából. Két kiállítási darab tűnt el, mindkettő a Középkori kőtárban volt elhelyezve. Az egyik a jáki templomból egy vörösre festett homokkőből készült vállpárkány-töredék, míg a másik egy fehér márványból készült, domborműves kőlemez részlete. A megközelítőleg 6 millió forint eszmei értékű, egyenként körülbelül 10 kilogramm súlyú műtárgyakat előzőleg csavarokkal rögzítették a kiállító konzolokhoz. A múzeum érintett részén csak mozgásérzékelők voltak, illetve bizonyos időszakonként fegyveres őrség ellenőrzi a termeket. A múzeum többi biztonsági kamerájának felvételeit megkapta a rendőrség.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) korábban a Független Hírügynökségnek azt a tájékoztatást adta, hogy a kiemelt közgyűjtemények és múzeumokban őrzött felbecsülhetetlen és pótolhatatlan nemzeti értékeket a kulturális államtitkárság a törvényeknek megfelelően fegyveres biztonsági őrséggel őrizteti.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Nemzeti Galéria – és ezen belül a kőtár – biztonsági rendszere megfelel-e a biztonsági előírásoknak, a NEFMI azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Galériában történt rendkívüli esemény vizsgálata még tart, az eredményről később tájékoztatnak.