Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal: A kormány alkotmánysértően és erőszakosan járt el

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) csütörtöki ülésén több határozatban is elutasította a több biztosítós rendszer bevezetését, mert azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellehetetlenítésének tartja. Ezen kívül alkotmánysértőnek és erőszakos hatalomgyakorlásnak minősítették azt, hogy a kormány egyeztetések nélkül vezette be az egészségügyi reformot – mondta Cser Ágnes az ülés utáni tájékoztatón.

A NEK tagszervezetének, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszerevezetének elnökasszonya felhívta a figyelmet arra, hogy a konvergencia programja előírja: csökkenteni kell a gyógyító, ápolási, megelőző kiadásokat. Ráadásul a kormány idei munkatervében az egészségügy mint nemzetstratégiai feladat egyáltalán nem szerepel. Ebből is látszik mit kíván tenni akormány 10 millió ember egészségével – tette hozzá Cser Ágnes.

Az egészségügyben tervezett több biztosítós rendszer súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozhat – mondta a tájékoztatón Gilly Gyula, a NEK egészségügyi szakértője. Az a modell, amely a kormány tervei szerint a jelenlegi egységes biztosítási rendszer helyébe lépne, sehol a világon nem működőképes. Szerinte a magyar több biztosítós rendszer bevezetésének egyik fő veszélye, hogy az üzleti biztosítók nem lesznek hajlandók szerződést kötni a 60-65 év felettiekkel, a rákosokkal, a szívbetegekkel, de azokkal a krónikus betegségben szenvedőkkel sem, mint például a cukorbetegek – hívta fel a figyelmet Gilly Gyula.