Nemzeti Csúcs után Civil Csúcs

Civil Nemzeti Csúcs megtartását kezdeményezi novemberre a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal – jelentette be vasárnap Simó Endre, a szervezet vezetője. A Budapestre tervezett ülésen arról tanácskoznának, hogy mit akar a magyar társadalom és merre keresi a kiutat a pénzügyi válságból. A csúcsra minden olyan társadalmi szervezetet, szakszervezetet és szakembert várnak, aki a cél érdekében kész cselekedni.

A szervezők szerint a miniszterelnök által összehívott Nemzeti Csúcs nem hozott eredményt, mert nem tartottak igényt a társadalom véleményére. Ráadásul a kormány kitart “neoliberális, antiszociális politikája mellett” és a társadalom érdekét az euró bevezetésének rendeli alá. Meglátásuk szerint az uralkodó politika a tőke érvényesülését, a pénzügyi egyensúly megteremtését tartja céljának, a megélhetés, a társadalmi egyensúly és a társadalmi összefogás előtt.

A Civil Nemzeti Csúcs kezdeményezői szerint a recesszió a leggyengébbeket, a bérből és fizetésből élőket, a nélkülözőket sújtja leginkább. Kis- és közepes vállalkozások ezrei jutnak csődbe, növekszik a munkanélküliség, drasztikusan emelkednek a megélhetési költségek, nő az infláció, gyengül a forint és a keresetek vásárlóereje rohamosan csökken – sorolják érveiket a kezdeményezés mellett.