Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás a Mercedes gyár

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány szerdai ülésén a Kecskeméten épülő Mercedes gyárat – jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A döntés értelmében akár a harmadával is csökkenhet a szükséges engedélyezési eljárás ideje. Korábban olyan nagyberuházások kaptak ilyen minősítést, mint például a Budai Vár rekonstrukciója, vagy nagy uniós közlekedésfejlesztési beruházások.

A mostani kormánydöntés lehetővé teszi, hogy hamarabb záruljon az engedélyeztetési eljárás, ami egyébként a kormány egyik ígérete is volt a beruházásért cserébe. A gyorsabb elbírálás részben korábbi jogszabály-módosításoknak is köszönhető, a kormánydöntéssel azonban ennél a beruházásnál a különböző engedélyező hatóságoknak egyszerre, egymással párhuzamosan kell a szükséges vizsgálatokat lefolytatni és nem egymás után.

A Mercedes körülbelül 200 milliárd forint értékű gyárat épít Kecskeméten, ami közvetlenül 2500, közvetve pedig további 10 ezer embernek adhat munkát. A beruházás 2009-ben indul, és várhatóan 2011-ben gördülnek le az első, “A” és “B” osztályú Mercedesek a gyártósorokról, kezdetben 100 ezer darabos éves mennyiségben. Az állam a többi között készpénztámogatással és adókedvezménnyel is segíti a Mercedes kecskeméti gyárépítését, de vállalták például azt is, hogy a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket is végrehajtják a környéken.