Nemmel szavazott a Jobbik az Európai Bizottság tagjaira

Nemmel szavaztak a Jobbik európai parlamenti képviselõi az Európai Bizottság tagjainak megválasztásakor. Az Európai Parlamentben lévõ magyar pártok közül egyedül a Jobbik voksolt így.

A párt ezt azzal magyarázta: nem fogadhatják el azt a jelölési és választási eljárást, amelynek eredményeként minden jelöltbõl biztos lesz, függetlenül attól, hogy alkalmas-e az adott feladat ellátására. Az elutasítás másik oka, hogy a jelöltek meghallgatása közben világossá vált, az új Bizottság stratégiája nem tér el az elõzõtõl: központosított európai szuperállamot akar, és alapjaiban nem változtat a neoliberális gazdaságpolitikán, amelyik a magyar gazdaságot is csõdbe vitte – olvasható a Jobbik közleményében.

Az Európai Parlament kedden szavazta meg az Európai Unió kormányának számító Európai Bizottság biztos-jelöltjeit, köztük Andor Lászlót, aki a foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felel. A 736 tagú strasbourgi képviselõtestület 488 igennel, 137 nemmel és 72 tartózkodás mellett fogadta el José Manuel Barroso kabinetjét. Az új összetételû Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó testülete több mint három hónappal azután lép hivatalba, hogy lejárt az elõzõ bizottság mandátuma. Az új bizottságban is minden EU-tagországot egy politikus képvisel a jobbközép irányzatú portugál politikus, José Manuel Barroso elnöki vezetésével.