Életstílus

2011.05.06. 19:15

A saját státusztól függ a másokra adott agyi válasz

<p>Az ember saját társadalmi státusza befolyásolja azt, ahogy az agya reagál az alacsonyabb vagy magasabb rangban levőkre, állítja a Current Biology április 28-i számában megjelent tanulmány. Aki szubjektíve magasabban helyezkedik el a ranglétrán, a többi hasonló helyzetű ember jelenlétében nagyobb agyi aktivitást mutat. Az alacsonyabb státuszúak pedig a szintén alacsonyabban elhelyezkedőkre reagálnak erőteljesebben.</p>

Ezek a különbségek az agy értékelő rendszerének központjában, a ventrális striátumban mutatkoznak. "Ahogy másokkal beszélünk, illetve ahogy a jelenlétükben viselkedünk, azt leggyakrabban a hozzánk mért relatív társadalmi státuszuktól függ, ezért a státusszal kapcsolatos információk rendkívül értékesek számunkra." - mondta el Caroline Zink a Nemzeti Mentálhigiénés Intézettől. "Érdekes módon az információnak tulajdonított érték függ a saját helyzetünktől is."

Az embereknél megfigyelt jelenség rendkívül hasonló a korábbi, majmokkal végzett kutatások eredményeihez. Kutatók kimutatták, hogy a majmok a saját helyzetüktől függően figyelnek a rangsorban alattuk vagy felettük állókra. Zink csapata arra volt kíváncsi, hogy ez érvényes-e az emberekre is. Funkcionális MRI-vel mérték meg az agy egyik részének, a ventrális striatumnak aktivitását különböző státuszú embereknél, miközben relatíve alacsonyabb illetve magasabb pozícióban levő emberekről osztottak meg velük információkat. Azok a tanulmányok az agyi tevékenység függött az egyén saját szubjektív pozíciójától.

Az ember a többi társas életet élő állathoz hasonlóan a társadalmi helyzetnek megfelelő viselkedést tanúsít a többiek felé. Zink szerint a szociogazdasági státuszt nem egyedül a pénz határozza meg, de beletartoznak a jó tulajdonságok és a szokások is. Ez csak egy a hierarchikus rendszerek közül, melyekbe az emberek tartoznak, és melyek befolyásolják a mindennapi interakcióikat.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!