Németországban az antiszemita bűncselekmények száma csökkent, a szélsőjobboldali bűncselekmények száma emelkedett tavaly

Budapest – Csökkent az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma Németországban tavaly az egy évvel korábbihoz képest, a szélsőjobboldali és idegenellenes motivációjú bűncselekmények száma viszont emelkedett a legnagyobb parlamenti (Bundestag-) ellenzéki párt, a Baloldal által nyilvánosságra hozott kormányzati adatok szerint.

Az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma a 2014-ben regisztrált 864-ről 740-re csökkent, ezen belül az erőszakos bűncselekmények száma 25-ről 18-ra mérséklődött a Baloldal kimutatása szerint, amely a szövetségi belügyminisztérium statisztikáin alapul.

A szélsőjobboldali és idegenellenes bűncselekmények száma viszont több mint 30 százalékkal emelkedett, a 2014-ben regisztrált 10 541-ről 13 846-ra nőtt.

E kategórián belül az erőszakos bűncselekmények száma majdnem megduplázódott, 496-ről 921-re emelkedett. A bűncselekmények során megsérült emberek száma 431-ről 691-re emelkedett.

A legnagyobb csoportot az úgynevezett propaganda bűncselekmények alkotják – ez például tiltott önkényuralmi jelképek mázolását jelenti lakóházak falára -, számuk 7311-ről 7873-ra nőtt.

A Baloldal minden negyedévben kikéri az antiszemita, illetve a szélsőjobboldali és idegenellenes bűncselekményekről készített statisztikákat a belügyminisztériumtól, és az adatok összesítése után a párt egyik tekintélyes vezetője, Petra Pau Bundestag-alelnök honlapján közöl összefoglaló kimutatást.

Petra Pau német hírportálokon csütörtökön idézett nyilatkozatában riasztónak nevezte a szélsőjobboldali, idegenellenes bűncselekmények számának növekedését. Rámutatott, hogy csak előzetes adatokról van szó, és az utóbbi évek tapasztalatai alapján a tartományi és szövetségi hatóságoktól később beérkező statisztikákkal együtt megduplázódhat az esetek száma.

Ez azt jelenti, hogy naponta 3-4 szélsőjobboldali motivációjú erőszakos bűncselekmény történik Németországban, ahol a szélsőjobboldali eszmék ismét “életveszélyt jelentenek mindazok számára, akik nem férnek bele a nácik emberellenes gondolkodásába” – mondta a politikus.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s