Németország terrorveszélyben

Az amerikai titkosszolgálat információi szerint terrorakciókat tervez végrehajtani Németországban lévő amerikai célpontok ellen az egyik szélsőséges iszlámista szervezet. Az amerikai nagykövetség és konzulátus őrzését megszigorították, a külképviselet pedig figyelmeztette a Németországban tartózkodó amerikaiakat, hogy ha lehet, az eddiginél is jobban vigyázzanak magukra.

A német Tagesspiegel szerint áprilisban futott be az amerikai hírszerzés figyelmeztetése, hogy az iraki Anszár az Szunna csoporthoz köthető terroristák elsősorban Németország déli részén lévő amerikai kirendeltségek ellen terveznek merényleteket. Irakból származó értesülések szerint a terroristák az összes német területen lévő amerikai érdekeltséget célba vették.

Márciusban olyan hírek is kiszivárogtak, hogy Németország is veszélyben, van, mert iszlám szélsőségesek ultimátumot adtak Berlinnek, hogy vonja ki csapatait az Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi haderőből. A hírt a német titkosszolgálat akkor cáfolta, és most az amerikai külügyminisztérium is kizárta, hogy Németország afganisztáni szerepvállalása miatt növekedett volna meg a terrorveszély.

Az Anszár asz Szunna egy korábbi terrorszervezetből, az Anszar az Iszlamból vált ki. Az Iszlam több ezer merényletet követett el Irakban. Három tagjuk német bíróság előtt áll, a vád szerint 2004 decemberében merényletet akartak végrehajtani az akkor hivatalban lévő, hivatalos berlini látogatáson résztvevő iraki kormányfő, Ijád Allávi ellen.

Az Anszár asz-Szunna szunnita csoport amerikai feltételezések szerint kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel és annak iraki alhálózatával.