Németország szerint nincs szükség rendkívüli G-7értekezletre a pénzpiacok zavara miatt

Németország nem látja szükségesnek, hogy az amerikai pénzügyi válság miatt rendkívüli találkozót tartson a G7-csoport, a világ gazdaságilag legfejlettebb 7 országa. Ezt pénteken közölte a G-7 soros elnöki tisztét betöltő Németország kormányának szóvivője.

Előzőleg az egyik japán vezető hírügynökség, a Jiji Press ((dzsidzsi) hírül adta, hogy a G-7-ek rendkívüli találkozó összehívását fontolgatják.

Angela Merkel német kormányfő levelet kapott Nicolas Sarkozy francia államfőtől, aki javasolta, hogy a G-7 országok tegyenek lépéseket a világpiacok átláthatóságának erősítésére.

A Jiji Press szerint a G-7 országok tárgyalásokat kezdtek arról, milyen intézkedésekkel lehetne megállítani a tőzsdei árfolyamzuhanásokat és a zabolátlan valutavásárlásokat, amelyeket az Egyesült Államok belső jelzáloghitel-piacának megingása váltott ki. A Jiji Press szerint az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország fontolgatja a pénzügyminiszterek illetve a jegybankelnökök rendkívüli értekezletének összehívását. Felvetődött még, hogy a G-7 országok rendkívüli találkozó nélkül közös nyilatkozatot adnának ki. Ám attól is tartanak, hogy az ilyen lépések tovább fokoznák a befektetők félelmeit.

A japán pénzügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta a rendkívüli G-7 értekezlet Japánban felröppent hírét.

A tőzsdéken világszerte mindenki lázasan eladott ezen a héten, attól való félelmében, hogy az amerikai pénzpiaci bajok hatással lesznek a világgazdaságra is. A nemzeti bankok több milliárd dollárt pumpáltak a pénzpiacokba, látva, hogy a magánbankok és cégek pénzzavarba kerültek.