Németország nem ad helikoptert a NATÓ-nak Dél-Afganisztánba

Németország visszautasította a NATO kérését, hogy küldjön katonai szállítóhelikoptereket Dél-Afganisztánba. Ezt Franz Josef Jugend német védelmi miniszter szóvivője jelentette be szerdán.

A miniszteri szóvivő aláhúzta, hogy Németország már 6 katonai helikoptert állomásoztat Észak-Afganisztánban, ahol 3 ezer német katona szolgál a NATO-vezetésű nemzetközi békefenntartó erőkben, az ISAF-ban, amely a kabuli kormánynak nyújt segítséget a felkelőkkel szemben.

A NATO Németországtól, Franciaországtól, Görögországtól, Spanyolországtól és Törökországtól kért július 30-án helikoptereket.

Németország korábban nem volt hajlandó katonát és felszerelést sem küldeni Dél-Afganisztánba, ahol a tálibok rendszeresen harcolnak az amerikai vezetésű békefenntartó erőkkel. Viszont küldött délre Tornado típusú sugárhajtású felderítő repülőgépeket.

Németország pont azon a napon utasította el a NATO kérését, amelyen Kabulban pokolgépes merénylet áldozata lett három német: két rendőrtiszt és egy berlini külügyminisztériumi alkalmazott.