Németh Zsolt: történelmileg a legjobb állapotban van a magyar-román kapcsolatrendszer

Budapest  (MTI) – Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint történelmileg a legjobb állapotban van a magyar-román kapcsolatrendszer, és a két ország elkötelezett ennek megőrzése mellett.Budapest, 2011. június 1., szerda (MTI) – Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint történelmileg a legjobb állapotban van a magyar-román kapcsolatrendszer, és a két ország elkötelezett ennek megőrzése mellett.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az afganisztáni szerepvállalással foglalkozó kormánybizottság ülése után egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: szerdán Budapesten megbeszélést folytatott Bogdan Aurescu román külügyi államtitkárral, aki arról biztosította, hogy a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport eddig is “sikertörténet” volt és Bukarest elkötelezett amellett, hogy az új minőségű magyar- román kapcsolatrendszer sikertörténete legyen a jövőben is.
    Elmondta, egyetértettek abban, hogy történelmileg a legjobb állapotban van a magyar- román kapcsolatrendszer, “ezt százéves időtávban is nyugodtan állíthatjuk”. Ebben a szövegkörnyezetben értelmezhetők a felmerülő viták és nézetkülönbségek, “élő kapcsolatrendszerről van szó” – tette hozzá.

Itt ülésezik a magyar- román kisebbségi vegyes bizottság

    Arról is szólt, hogy Budapesten éppen ülésezik a magyar- román kisebbségi vegyes bizottság Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, a magyar tagozat elnöke és Bogdan Aurescu román társelnök vezetésével.
    Németh Zsolt előző nap bekérette a Külügyminisztériumba Ireny Comaroschit, Románia magyarországi nagykövetét; a tárca tájékoztatása szerint az államtitkár aggodalmát fejezte ki a napokban Kolozsvárott történtek miatt.
    Az államtitkár a Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló, valamint a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatásának ügyét említette a diplomatának, s elmondta: ezek az események ellentétben állnak a két ország egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek.
    Múlt hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő, és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől. Az idézet a következő: “A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.
    Németh Zsolt szerdán újságíróknak azt mondta, a román államtitkárral egyetértettek: a tábla elhelyezése nincs összhangban a magyar-román megállapodással. Azt mondta, hogy a helyzet rendezéséért a román kormány intézkedik, a bukaresti kultuszminisztérium már világossá tette álláspontját.
    “Bízunk abban, hogy ez a helyzet rendeződik és mindazok a viták, amelyek a kétoldalú kapcsolatainkban felmerülnek, azt gondolom, hogy rendezhetőek” – jelentette ki az államtitkár. Mint hozzátette, a két ország viszonyát jellemző stratégiai együttműködés fennmarad és kibontakozik.