Vajon kiadja-e Libanon?

2020.01.05. 10:58

Vizsgálja a volt Nissan-vezér szökését a japán ügyészség

Ghosn semmibe vette az ország törvényeit, szökése pedig bűncselekménnyel ér fel – hangsúlyozta vasárnapi közleményében Szaito Takahiro, Tokió helyettes államügyésze.

(FILES) This file photo taken on March 6, 2019 shows former Nissan chairman Carlos Ghosn leaving his lawyers' offices after he was released earlier in the day from a detention centre after posting bail in Tokyo. - Carlos Ghosn's escape from Japan is "unjustifiable" and he is thought to have left the country using "illegal methods", the Japanese justice minister said on January 5, 2020, in the first official public comments on the case. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kazuhiro Nogi

Mori Maszako japán igazságügyi miniszter szintén úgy vélte,

Carlos Ghosn múlt heti szökésére nincs elfogadható magyarázat, egyúttal elutasította az üzletembernek az ázsiai ország igazságszolgáltatásával kapcsolatos bírálatát.

A Japánban sikkasztással vádolt és házi őrizetben tartott libanoni-brazil-francia üzletember, aki egyebek közt libanoni állampolgársággal is rendelkezik, a múlt vasárnap Törökországon át érkezett Bejrútba.

„Nem az igazságszolgáltatás, hanem az igazságtalanság és a politikai üldöztetés elől menekültem el. Végre szabadon kommunikálhatok a médiával, amit már a jövő héten meg is teszek”

- szögezte le hétfőn az üzletember, hozzátéve, hogy Japánban eleve bűnösnek tekintették és túszul ejtették.

Stephen Givens jogász, a japán jog szakértője szerint az eddig ártatlanságát hangoztató Ghosn szökésével egyértelműen bűncselekményt követett el, így már soha nem térhet vissza Japánba úgy, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia.

Libanonnak nincs kiadatási egyezménye Japánnal.

Filmbe illő sztori

Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásból.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elfogatóparancsot adott ki ellene, amelyet csütörtökön Bejrútban megkaptak az illetékes belügyi hatóságok, és továbbították a bíróságnak. Intézkedés egyelőre nem történt.

Borítókép: Carlos Gohn 2019 márciusában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában