Német tudósokat raboltak el a britek a második világháború után

Egy brit különleges osztag német tudósokat rabolt el a második világháború után, hogy Nagy-Britanniának dolgozzanak, írta szerdán a The Guardian című brit lap nemrég elérhetővé tett titkos dokumentumokra hivatkozva.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy több német tudós is a győztes országokban dolgozott tovább a háború után, de az eddig elterjedt vélemény szerint önként vállalták a munkát.

Az újság a brit külügyminisztérium szigorúan bizalmas dokumentumaira hivatkozik, amelyek eddig érintetlenül hevertek a Nemzeti Levéltárban, amíg az újság fel nem fedezte azokat. Az iratokból kiderül, hogyan szerezték meg a nácik katonai titkaikat, hogy azok ne kerüljenek a szovjetek kezére, valamint egyértelművé teszik: a britek akaratuk ellenére kényszerítették a legyőzött ország tudósait, hogy megosszák velük tudásukat.

Az újság egy magas rangú köztisztviselő 1946-ban írt feljegyzését is idézi, amiben a Gestapo módszereihez hasonlította az eljárást. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyien váltak a program áldozatává, de a kormányzat egyik tisztségviselőjének akkori becslése szerint 1500 tudóst kellett volna erővel evakuálni.

Az újság cikke szerint nem csak a katonai titkok és technológiák érdekelték a briteket, hanem a német ipari, gazdasági és üzleti titkokat is igyekeztek megszerezni. A német gyárakból a háború után elvitték a használható gépeket, kutatási adatokat, és szabadalmakat, és német gyárak munkatársait arra kényszerítették, hogy brit riválisaikkal osszák meg üzleti titkaikat.