Német tanárok és a román határ

Német tanárok és a román határ
A Kölcsey Ferenc Gimnáziumba szeptember végén egy német diákokból álló kisebb csapat érkezett. Két kísérőtanárukkal az iserlohni testvériskolából látogattak Nyíregyházára.

A mintegy tíz nap alatt, amit itt töltöttek megismerkedhettek a környék nevezetességeivel, látnivalóival.

A hétvégét minden német nebuló a magyar fogadócsaládja körében élvezhette. Egyedi programokat találtak ki a kölcseysek, hogy még többet láthassanak „német testvéreink” megyénkből. A kísérőtanárok hétvégi időtöltése már nagyobb fejtörést okozott. Mivel nem először jártak Magyarországon, már sok mindent ismertek – nehéz volt újdonságokkal előrukkolnunk. De okos ember a kölcseys diák! Igazgató úr segítségével hamar megterveztük a vállaji határátkelő látogatását, majd Szatmárnémeti bebarangolását. Az ötlet Manfred  Wilshues  és Bernhard  Knauel tanár uraknak is tetszett.

Következett a kivitelezés. Ebben sok segítséget kaptunk Magos Zoltánnétól és Tanyik József határőr alezredestől. A határátkelőhelyet Simonka Attila mutatta be. A német tanárok sok érdekeset láttak az útlevél-kezelésről, megtudhatták mi minden védi a magyar útlevelet a hamisítástól. Utunkat Szatmárnémeti felderítésével folytattuk. Az érdeklődés itt sem csappant! Eddig ismeretlen volt számukra e vidék. Véleményük szerint, ha felújítanák Satu Mare épületeit, templomait egy nagyon szép, barátságos város lenne belőle.

A Szatmárnémetiben elfogyasztott ebéd és a nyírbátori vacsora, amelyet jóízűen költöttek el, egy új ízvilágot mutatott be Manfrednak és Bernhardnak, amit jóízűen ettek meg!

Ez a kirándulás is szép emlék marad a „testvérnevelők” szívében. A Kölcsey Gimnáziumnak ismét sikerült meglepnie az iserlohni tanárokat!

– Tanyik Eszter –